Vara înseamnă concedii, vacanțe, relaxare, căldură, bucurii și multe vizite la piscină. Însă, din cauza suprapopulării ștrandurilor, a unei mentenanțe precare și a microorganismelor prezente, piscinele pot reprezenta un focar de boli dermatologice.
Cei mai expuși bolilor cauzate de apa de la ștrand și de la piscină sunt copiii, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar deficient.
Cele mai frecvente boli de piele luate de la ștrand și piscină:
- Acneea la clor. Persoanele care suferă de acnee vulgară pot prezenta o agravare a leziunilor, din cauza clorului folosit la dezinfectarea apei din piscină.
- Verucile vulgare (negii), cauzate de virusul papillomavirus (HPV) sunt contagioase și este foarte posibil să se răspândească în alte zone ale corpului sau la alte persoane, de aceea necesită tratament dermatologic imediat.
- Xeroza cutanată, apare la persoanele cu pielea mai sensibilă, este o afecțiune caracterizată de uscăciune intensă și eventual mâncărime.
- Granulomul este o afecțiune rară provocată de bacteriile de la piscină, poate să apară frecvent la cei care fac baie în piscine cu apă încălzită, în râuri, lacuri. Apare la orice vârstă, iar primele semne ale granulomului de piscină sunt apariția unor papule violacee care pot evolua spre ulcerație. Se poate vindeca spontan în câteva luni dar se recomandă tratarea din timp de către un medic dermatolog.
- Infecții streptostafilococice și stafilococice din apa, diverse micoze.
- Moluscum contagios, Este o afecțiune produsă de un virus cu același nume, Moluscum contagiosum. Este una din cele mai frecvente infecții virale la copii, în special la cei cu vârste cuprinse între 1-10 ani, caracterizată de apariția unor leziuni rotunde, ferme, nedureroase, asemănate de pacienți cu coșurile.
- Agravarea eczemelor preexistente sau apariția erupțiilor cutanate noi.
Cum să prevenim bolile ce pot fi luate din ștrand și de la piscină?
- Faceți duș înainte și după baia în piscină, nu înghițiți apă în timpul înotului.
- Dacă aveți o rană sau o infecție, evitați să mergeți la piscină.
- Nu utilizați săpunul în apa de la piscină, deoarece favorizează dezvoltarea bacteriilor și algelor.
- Infecțiile bacteriene se pot face cu stafilococi care există pe pielea unora dintre cei care fac baie și se transmit, prin apă, la restul înotătorilor, favorizate de mici traumatisme sau de macerarea pielii acestora. Este de ajuns ca o singură persoană din piscină să aibă conjunctivita de piscină pentru ca boala să se răspândească și la celelalte persoane.
- Pentru a evita transmiterea afecțiunilor oftalmologice, la ieșirea din piscină sau bazin este obligatoriu ca fața să fie spălată cu apă rece.
- Evitați contactul direct cu șezlongul de plajă. Se recomandă ca acesta să fie acoperit cu un prosop sau cearșaf personal.
- Purtați papuci proprii în incinta ștrandului (la toaletă, pe marginea bazinului, la dușurile comune).
- Pentru a evita instalarea micozelor, după baie, ștergeți bine toată suprafața pielii.
- Apa de la piscină trebuie filtrată, iar substanțele dezinfectante nu trebuie să aibă o concentrație ridicată pentru că pot irita mucoasele și ochii. PH-ul apei trebuie menținut între 6.9 și 8.2.
Dacă te confrunți cu afecțiuni dermatologice, apelează la un consult de specialitate la unul dintre medicii din echipa Skinderma, medici cu experiența de peste 10 ani.