Peelingul chimic sau chemo-exfolierea reprezintă o procedură medicală efectuată de medici dermatologi, prin care, în urma aplicării unuia sau mai multor agenți chimici ce produc o distrucție controlată a pielii, se obține o exfoliere, urmată de un proces de regenerare cutanată.
Procedeul în sine implică producerea unei injurii cutanate, de profunzime variabilă, prin alterarea straturilor epidermului sau ale dermului superior.
Datorită interacțiunii dintre radiațiile ultraviolete și sensibilitatea pielii la soare (după procedura de peeling chimic), aceste proceduri se pot efectua doar în perioadele anului în care doza de radiații UV este mai scăzută, respectiv în lunile septembrie – martie.
Pielea este alcătuită din 3 straturi:
În funcție de criteriul profunzimii distrucției induse de agentul chimic, se cunosc:
Tratamentul este adresat oricărei persoane, care în urma consultației cu medicul dermatolog are indicație pentru peeling chimic. Este destinat persoanelor care se confruntă cu fotoîmbătrânirea cutanată, ridurile fine, modificări hiperpigmentare (melasma, pigmentare postinflamatorie, pistrui), cicatrici minore (post acneice, post varicela), acneea.
Alte utilizări:
S-a demonstrat că peelingurile chimice au efect de prevenire a formării tumorilor UV-induse, ca urmare, probabil, a eliminării celulelor fotodegradate (peelingul este contraindicat în prezența carcinoamelor cutanate).
Peelingul chimic nu este o procedură recomadată tuturor. Acesta se efectuează doar la recomandarea medicului dermatolog!
Skinderma pune accentul pe siguranța pacienților, de aceea este necesară o consultație inițială înainte de tratament. Aceasta presupune elaborarea istoricului medical, a fototipului cutanat, cât și evaluarea problemelor pe care doriți să le tratați, pentru a ne asigura că peelingul este procedeul optim pentru dumneavoastră și pentru a decide ce tip de peeling vi se potrivește.
În cadrul acestei consultații veți primi informații despre toate detaliile generale și individuale legate de tratamentul pe care îl doriți.
Inițial, se va avea în vederea pregătirea pre-peeling, care implică curățirea și degresarea pielii.
Apoi, se va aplica soluția de peeling, care se va lăsa pe piele în funcție de caracteristile produsului și particularitățile tenului.
În timpul aplicării, poate apărea senzația de înțepătură, arsură, ușoară durere, care ține în medie 1-2 minute.
Odată finalizată procedura, soluția chimică va fi îndepărtată de pe suprafața pielii, aplicându-se o soluție de neutralizare sau apă.
Deoarece peelingul chimic reprezintă o procedură medicală cu exfoliere ușoară – medie a pielii, în urma acestui procedeu pielea va fi mai sensibilă.
Este esențial să evitați expunerea la razele ultraviolete în timpul și după procesul de vindecare, folosind creme cu protecție solară 50+, recomandate de medicul dumneavoastră dermatolog, pentru a preveni hiperpigmentarea postinflamatorie (pot apărea pete maronii de la soare).
În funcție de tipul de peeling chimic, pe piele va apărea o reacție similară cu cea a arsurilor solare. Peelingul conduce, de obicei, la o piele roșiatică, urmată de o perioadă de exfoliere controlată, care se încheie în trei până la șapte zile.
Rezultatele vor apărea progresiv, de aceea este foarte important să respectați schema de tratament elaborată de medicul dermatolog.
Pentru un efect clinic vizibil și de durată sunt necesare în general între 4-6 ședințe de peeling chimic, efectuate la distanță de 3 săptămâni.
În urma tratamentului, rezultatele sunt uimitoare:
Pentru a oferi cele mai bune experiențe, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.