Tratament hiperhidroză – transpirație excesivă

TRANSPIRAȚIA EXCESIVĂ

Dermatologie adulți și copii

Trăim într-o lume în care este esențial să ne simțim confortabil și bine în propria noastră piele, deoarece felul în care arătăm poate avea un impact major asupra psihicului și a calității vieții. Este adevărat că, atunci când arăți bine, te simți bine!

Hiperhidroza este termenul medical care descrie transpirația în exces. Hiperhidroza reprezintă un răspuns exagerat al glandelor sudoripare, având drept consecință o creștere a cantității de sudoare peste normal, afectând aproximativ 2-3% din populație.

Hiperhidroza poate fi primară sau secundară diverselor afecțiuni (metabolice, nervoase, endocrine, stări febrile) sau poate să apară ca reacție adversă la medicamente.

Este normal să transpirăm în condiții de anxietate, căldură sau efort fizic, transpirația fiind un proces de control al temperaturii corporale.

Există pacienți care indiferent de starea afectivă sau anotimp (vară, iarnă), au în permanență axilele umede, motiv stânjenitor pentru ei, deoarece apar pete vizibile pe haine, iar datorită sărurilor conținute în sudoare apare și mirosul neplăcut.

Pacienții cu hiperhidroză palmară și plantară au în permanență palmele si tălpile umede, sunt predispuși la o formă de dermatită, numită pomfolix, și infecții secundare micotice. Acești pacienți evită strângerile de mână. Hiperhidroza palmară îngreunează mult scrisul, lasă urme pe hârtie, haine, obiecte și îngreunează utilizarea dispozitivelor electronice (smartphone, laptop, etc).

O soluție eficientă pentru tratamentul transpirației excesive este injectarea cu botox (toxină botulinică) în zona afectată.

Două dintre cele mai cunoscute forme de toxină botulinică de tip A sunt Vistabel și Dysport.

În cazul transpirației excesive, toxina botulinică inhibă neurotransmițătorul responsabil de stimularea glandelor sudoripare. Tratamentul hiperhidrozei cu ajutorul toxinei botulinice (Dysport), este considerat la ora actuală tratamentul de elecție pentru această afecțiune, fiind aprobat de FDA.

 

CUI ÎI ESTE ADRESAT TRATAMENTUL?

Tratamentul este adresat oricărei persoane, care în urma consultației dermatologice este declarată potrivită pentru injectarea cu toxină botulinică. Acest lucru implică o stare bună de sănătate, așteptări realiste și absența riscurilor majore post-procedură.

Persoanele care apelează la acest tratament se confuntă, în general, cu:

Hiperhidroză localizată axilar, care nu reacționează la antiperspirantele obișnuite, indiferent dacă este sau nu însoțită de miros neplăcut
Transpirație excesivă palmară/plantară, după ce au fost încercate metode clasice de stopare a transpirației
Femei și bărbați, care transpiră din abundență

ÎN CE CONSTĂ PROCEDURA?

PASUL 1: CONSULTAȚIA CU MEDICUL DERMATOLOG

Skinderma pune accentul pe siguranța pacienților, de aceea este necesară o consultație inițială înainte de tratament. Aceasta presupune elaborarea istoricului medical, cât și evaluarea problemelor pe care doriți să le tratați, pentru a ne asigura că tratamentul cu toxina botulincă este optim pentru dumneavoastră.

În cadrul acestei consultații veți primi informații despre toate detaliile generale și individuale legate de tratamentul pe care îl doriți.

PASUL 2: TRATAMENTUL

Tratamentul este minim invaziv, durează aproximativ 30 de minute. Acesta  presupune o serie de injectări cu un ac fin, în zonele vizate (axilar, palmar, plantar) după ce s-a făcut testul cu iod și amidon, pentru a identifica zonele cu secreție crescută. Senzația de disconfort și durere este minimă, deoarece procedura se realizează după anestezie topică locală cu creme anestezice.

PASUL 3: DUPĂ TRATAMENT

Pe zona tratată pot să apară reacții adverse care se manifestă prin: eritem (înroșire), edem (inflamație ușoară) sau echimoze (vânătăi) care vor dispărea în câteva ore.

Se va evita:

  • masajul zonei injectate timp de 24 ore
  • epilarea zonei injectate 3-4 zile
  • eforturile fizice intense și sauna timp de 4-5 zile

CONTRAINDICAȚIILE TRATAMENTULUI

Tratamentul cu toxină botulinică nu este recomandat în următoarele situații:

  • Alergii severe la diverse produse injectabile
  • Inflamații
  • Gravide/femei care alăptează
  • Boli severe: miastenia gravis, scleroză laterală amiotrofică, sindromul Eaton Lambert, scleroză multiplă
  • Administrarea unor medicamente (antibiotice din clasa aminoglicozidelor, penicilamina, blocanți de canale de calciu, chinina)
  • Tulburări de coagulabilitate sau tendință de a sângera prelungit
  • Persoanele care urmează un tratament cu anticoagulant/antiagregant plachetar (Aspirina, Plavix, Clexane, Aspenter, Sintrom) sau orice altă terapie anticoagulantă

CARE SUNT REZULTATELE ȘI PE CE PERIOADĂ?

Primele îmbunătățiri apar la 3-7 zile după tratament, iar rezultatul maxim va fi atins după 2 săptămâni. Efectul este local și temporar, durând aproximativ 9-12 luni, în funcție de organism. În cazul persoanelor care fac sport, este posibil ca durata efectului să fie mai mică.

Procedura se poate repeta când efectul a dispărut. Pacienții care suferă de transpirație excesivă sunt sfătuiți să efectueze procedura primăvara, înaintea sezonului cald.

Acest tratament are efect doar pe zona injectată, nu modifică transpirația pe alte zone.

Încă nu te-ai hotărât?
Te așteptăm la o consultație să stabilim împreună planul de tratament!