Tratament cicatrici acnee

CICATRICILE POST ACNEICE

Dă anii înapoi fără bisturiu!

Este de la sine înțeles faptul că fiecare dintre noi ne dorim un ten fin, fără semne lăsate de afecțiunile cu care ne-am confruntat o lungă perioadă de timp.

Cicatricile post acneice rezultă în urma procesului natural de vindecare al leziunilor inflamatorii de acnee (papule, pustule, noduli, chiste). Ele se formează după pierderea colagenului de la nivelul dermului, în urma procesului inflamator puternic. De multe ori, cicatricile apar și în urma unui traumatism local fizic (stoarcerea, extracția) al leziunilor acneice.

Cicatricile postacnee sunt împărțite în următoarele categorii:

Cicatrici atrofice: cicatrici plate, mici. Sunt cele mai frecvente și cel mai greu de tratat.

  • Icepick – acestea se aseamănă cu porii dilatați, însă se prezintă sub forma unor depresiuni adânci cu diametrul mic și margini neregulate, de obicei multiple, situate pe: frunte, obraji, bărbie
  • Box – cicatrici superficiale sau profunde, formă rotund-ovalară, cu diametrul mai mare, margini bine delimitate, verticale, fiind asemănătoare cu cicatricile de varicelă, se întâlnesc pe frunte și obraji
  • Rolling – leziuni cu aspect liniar, redau înfățișarea de ten vălurit

Cicatrici hipertrofice – leziuni reliefate, deasupra planului pielii, rezultate prin formarea în exces a țesutului cicatriceal, în cadrul procesului de vindecare.

Hiperpigmentările secundare postinflamatorii – nu sunt cicatrici reale, ci pete rezultate în urma traumatizării leziunilor de acnee, pot persista mult timp fără tratament specific.

TRATAMENTUL CICATRICILOR DE ACNEE

Tratamentul cicatricilor de acnee se face cu ajutorul terapiilor combinate. La ora actuală, laserul fracțional CO2 reprezintă tratamentul de elecție al acestor cicatrici. În funcție de gravitatea cicatricilor, se pot folosi și alte metode, mai puțin invazive, cum ar fi: microneedling (dermapen) sau peelingurile chimice.

TRATAMENTUL CU LASER CO2 FRACȚIONAL

Laserul CO2 fracționat ablativ FIRE-XEL, utilizat în clinica Skinderma, pentru tratamentul pielii, este folosit pentru rejuvenare facială completă prin stimularea formării colagenului, pentru tratamentul diferitelor cicatrici post-acnee, cu uniformizarea tonurilor pielii.

Laserul CO2 creează microinjurii ale pielii, prin microfascicule de energie (fracționare) care declanșează un răspuns de vindecare cu stimularea sintezei de colagen și elastină.

Pe suprafața tratată cu laserul CO2, aproape 80% din tegument rămâne neafectat, ceea ce ajută procesul de vindecare și reduce riscul efectelor adverse nedorite. Rezultatul este o piele mai fermă, mai întinsă cu un relief cutanat mai omogen și pigmentare uniformă, cicatricile post acnee fiind îmbunătățite semnificativ după o singură ședintă de tratament laser CO2 fracționat.

Laserul FIRE-XEL este printre primele lasere din lume cu sistem care analizează pielea și își setează singur parametrii de tratament pe baza condiției pacientului, crescând astfel viteza și eficacitatea tratamentului. Setările automate reduc riscul hiperpigmentării și oferă medicului un mediu facil de tratament personalizat.

O ședință de terapie laser CO2 fracționat, echivalează cu efectuarea mai multor categorii de proceduri estetice la diverse intervale de timp, având însă un avantaj uimitor: rezultatele estetice sunt obținute printr-un singur tratament, cu o singură perioadă de recuperare.

Numărul ședințelor variază de la pacient la pacient în funcție de tipul cicatricilor și vechimea acestora, însă, în medie se recomandă 1-3 ședințe la interval de 8-10 săptămâni.

Rezultatele ședințelor apar în medie după 3-6 luni, perioadă necesară pielii pentru a sintetiza colagen nou.

Rezultatele se mențin până la apariția afecțiunilor care pot lăsa cicatrici noi pe piele. În caz contrar, rezultatul va fi menținut ani de zile!

Acest tratament nu este recomandat a se efectua în sezonul cald, datorită riscului crescut de hiperpigmentare.

TRATAMENT CU RADIOFRECVENȚĂ ȘI MICRONEEDLING MORPHEUS8

Morpheus 8 reprezintă o combinație unică de radiofrecvență fracționată și microneedling, aplicatorul aparatului fiind prevăzut cu 24 de micropini din oțel placat cu aur, care penetrează pielea, fiind declanșată apariția unei faze de vindecare, a unui răspuns imun și producerea de fibre de elastină și colagen, care determină îmbunătățirea vizibilă a aspectului cicatricilor.

Sunt necesare 2-3 ședințe efectuate la interval de 8 săptămâni.

Procedura se poate efectua și în perioada sezonului cald, respectând recomandările postprocedurale indicate de medicul specialist dermatolog.

TRATAMENTUL CICATRICILOR POSTACNEICE PRIN SUBCIZIE

Constă în introducerea unui ac special sau a unei canule sub piele, pentru a rupe benzile de țesut fibros care trag de cicatrice în jos, benzi ce au determinat apariția cicatricilor adânci, atrofice, iar secționarea lor permite pielii să se vindece corect, producând noi fibre de colagen.

TRATAMENTUL CICATRICILOR POSTACNEICE PRIN INJECTARE DE HIALURONIDAZĂ

Hialuronidaza este o enzimă care se găsește în mod normal în organismul nostru, dar care a fost sintetizată în laborator și disponibilă pentru injectare.

Această enzimă sintetică favorizează degradarea benzilor de colagen și reticulină, a septelor fibroase formate vicios la nivelul cicatricilor, lucru  care se observă prin diminuarea adâncimii cicatricilor.

MICRONEEDLING

Tratamentul cu Dermapen este adresat persoanelor care se confruntă cu cicatrici ușoare, acnee moderată, pete pigmentare, redând fermitatea pielii și diminuând totodată aspectul porilor.

La contactul controlat și precis al microacelor cu pielea, se crează o microtraumă care declanșează apariția unei faze de vindecare, a unui răspuns imun și producerea de fibre de elastină și colagen. Totodată, se crează multiple microcanale prin care substanțele nutritive aplicate pe piele pătrund uniform și în profunzime.

Numărul ședințelor variază de la pacient la pacient în funcție de tipul și vechimea leziunilor, însă în medie se recomandă 6-8 ședințe, la interval de 4-6 săptămâni.

Rezultatele se mențin până la apariția afecțiunilor care pot lăsa cicatrici noi pe piele. În caz contrar, rezultatul va fi menținut ani de zile!

Această procedură are un avantaj uimitor: se poate efectua și în sezonul cald.

PEELINGUL CHIMIC

Peelingul chimic sau chemo-exfolierea reprezintă o procedură medicală efectuată de medici dermatologi, prin care, în urma aplicării unuia sau mai multor agenți chimici (acid glicolic, fenol, acid mandelic, acid Kojic, TCA, acid piruvic, etc.), ce produc o distrucție controlată a pielii, se obține o exfoliere, urmată de un proces de regenerare cutanată.

Procedeul în sine implică producerea unei injurii cutanate, de profunzime variabilă, prin alterarea straturilor epidermului sau ale dermului superior.

Datorită interacțiunii dintre radiațiile ultraviolete și sensibilitatea pielii la soare (după procedura de peeling chimic), aceste proceduri se pot efectua doar în perioadele anului în care doza de radiații UV este mai scăzută, respectiv în lunile septembrie – martie.

Încă nu te-ai hotărât?
Te așteptăm la o consultație să stabilim împreună planul de tratament!