Trăim într-o lume în care este esențial să ne simțim confortabil și bine în propria noastră piele, deoarece felul în care arătăm poate avea un impact major asupra psihicului și a calității vieții. Este adevărat că, atunci când arăți bine, te simți bine! Astfel, nu e de mirare că intervențile estetice sunt în tendință și sunt căutate atât de femei, cât și de bărbați.
Tratamentele cu toxina botulinică se numără de 10 ani printre cele mai populare metode de înfrumusețare, prin combaterea efectelor îmbătrânirii, a ridurilor, a transpirației excesive, și nu numai. Aceste proceduri sunt moderne, rapide și nedureroase.
Toxina botulinică este produsă de o bacterie, numita Clostridium botulinum, fiind cea mai puternică neurotoxină cunoscută până în prezent.
Există opt tipuri distincte de exotoxine produse de această bacterie: A, B, C1, C2, D, E, F și G. Tipul A este cea mai puternică toxină, urmată de toxinele de tip B si F.
Tipurile A si B sunt folosite în scop comercial, estetic (tratamentul ridurilor, benzilor platismale) și medical (strabismul și distonia focală, spasmul hemifacial și diverse tulburări de mișcare spastică, dureri de cap, hipersalivare, hiperhidroză-transpirația excesivă). Două dintre cele mai cunoscute forme de toxină botulinică de tip A sunt Botox și Dysport.
Toxina botulinică ajunge la joncțiunea neuro-musculară, unde blochează eliberarea unei substanțe (acetilcolina) implicată în transmiterea impulsului de la terminațiile nervoase la mușchi. Astfel, este împiedicată contracția mușchilor.
De exemplu, injectarea toxinei botulinice în anumite grupe musculare ale feței (mușchii mimicii) produce paralizia temporară a acestora. Ca urmare, mușchii mimicii nu mai pot încreți pielea și nu se mai formează ridurile. Acest efect este benefic în cazul ridurilor dinamice, adică acele riduri care se formează “în mișcare”, pentru a sugera diferitele expresii ale feței (mirarea, supărarea, bucuria, etc). Blocarea musculaturii responsabile de formarea ridurilor dinamice împiedică formarea în timp a ridurilor statice (acele riduri care sunt prezente pe față și în absența vreunei mișcări a musculaturii mimicii)
În cazul transpirației excesive, toxina botulinică inhibă neurotransmițătorul responsabil de stimularea glandelor sudoripare.
Injectarea controlată a unei cantități mici de substanță produce relaxarea selectivă și temporară a unor grupe musculare. În cazul injectării unui volum prea mare de substanță, exisă riscul să apară boala numită botulism.
Multe persoane sunt de părere că tratamentele cu toxina botulinică împiedică persoana respectivă să-și arate emoțiile, să fie expresivă. FALS! Medicii dermatologi din cadrul clinicii Skinderma folosesc o tehnică adecvată și corectă de injectare a toxinei botulinice, astfel încât rezultatul este unul natural, întinerit, real și de durată, iar tratamentele se desfășoară într-un cadru sigur și profesional.
Tratamentul este adresat oricărei persoane, care în urma consultației dermato-estetice este declarată potrivită pentru injectarea cu toxină botulinică. Acest lucru implică o stare bună de sănătate și absența riscurilor majore post procedură. Persoanele care doresc să apeleze la acest tratament se confuntă, în general, cu: riduri, lini fine, zâmbet gingival, bruxism, hiperhidroză localizată (axilar, palmar, plantar), etc.
Cele mai frecvente zone tratate cu toxina botulinică sunt fruntea, zona din jurul ochilor și colțurile gurii, însă sunt adesea tratate și zone de la nivelul gâtului și maxilarului.
Din punct de vedere estetic, toxina botulinică poate fi folosită pentru:
Pe lânga utilizările în scop estetic, toxina botulinică este folosită în peste 50 de afecțiuni medicale, printre care amintim:
În România, există mai multe tipuri de produse, cu diverse denumiri comerciale. Unele dintre cele mai sigure astfel de produse sunt Dysport (produs de Ipsen) și Vistabel (produs de Allergan), ambele cu marcaj CE sau FDA.
Skinderma pune accentul pe siguranța pacienților, de aceea este necesară o consultație inițială înainte de tratament. Aceasta presupune elaborarea istoricului medical, cât și evaluarea problemelor pe care doriți să le tratați, pentru a ne asigura că tratamentul cu toxina botulincă este optim pentru dumneavoastră.
În cadrul acestei consultații veți primi informații despre toate detaliile generale și individuale legate de tratamentul pe care îl doriți.
Tratamentul este minim invaziv, durează aproximativ 30 de minute, și presupune o serie de injectări cu un ac fin, în zonele vizate. Senzația de disconfort și durere este minimă.
Majoritatea persoanelor tolerează bine injecțiile cu toxina botulinică, iar efectele secundare nu sunt frecvente. Cu toate acestea, tratamentele cu toxina botulinică pot provoca, rareori, o serie de efecte nedorite, de scurtă durată. Acestea pot include:
Tratamentul cu toxină botulinică nu este recomandat în următoarele situații:
Injectarea de toxină botulinică reprezintă una din cele mai bune tratamente anti-îmbătrânire, contribuind la ameliorarea vizibilă a ridurilor. Pielea devine mai netedă, uniformă, tenul este vizibil întinerit și chipul devine mai senin.
Injecțiile cu toxina botulinică au un efect puternic și asupra transpirației excesive (hiperhidroza axilară, palmară sau a tălpilor), cantitatea de sudoare produsă de glande este echilibrată până la 9-12 luni.
Primele efecte ale toxinei botulinice apar în primele 3-5 zile. Rezultatele complete sunt de obicei vizibile după 7-10 zile, în funcție de cât de puternic este muşchiul şi de doza folosită.
Acest tratament oferă rezultate temporare, care variază între 3 și 6 luni. După acest interval de timp, mușchii încep să-și reia activitatea obișnuită.
Pentru a oferi cele mai bune experiențe, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.