Alopecia este o afecțiune cutanată caracterizată prin absența firelor de păr, parțială sau totală, fie numai la nivelul scalpului fie pe întreaga suprafață corporală. Căderea părului poate fi temporară sau definitivă și poate afecta persoanele de toate vârstele, inclusiv copiii. Aspectul clinic al alopeciei poate varia de la una sau mai multe zone alopecice până la o alopecie difuză sau chiar totală.
Căderea unui număr mai mare de 100 de fire de păr zilnic, pentru o perioadă de câteva săptămâni, necesită o vizită la un medic dermatolog pentru stabilirea tipului de alopecie.
Deși părul din regiunea scalpului este lipsit de orice funcție biologică, pierderea lui ridică probleme deosebite din punct de vedere estetic.
Alopecia are cauze diverse, iar consultația efectuată de medicul dermatolog este primul pas către vindecare.
Stresul, depresia, anxietatea
Alopecia areată (pelada) este o afecțiune autoimună de cădere a părului care apare la ambele sexe și se caracterizează prin plăci de formă rotundă lipsite de fire de păr, izolate sau confluate. Plăcile de alopecie pot fi prezente pe scalp, bărbie, mustață, sprâncene, trunchi.
Alopecia androgenetică este cea mai frecventă formă de alopecie, fiind prezentă atât la bărbați, cât și la femei, cauza fiind predispoziția genetică. La bărbați se observă rarefierea și căderea părului în regiunile fronto-temporale, urmate de zona creștetului capului. La femei se manifestă prin o rărire difuză a părului din zona mediană a scalpului.
Efluvium telogen este o alopecie difuză care apare la câteva luni după un stres major sau după o boală. Poate să apară la femei, la 2-3 luni după naștere (postpartum).
Tinea capitis reprezintă infecția fungică la nivelul scalpului și firelor de păr.
Alopecia cicatriceală determină distrugerea definitivă a folicului pilos cu formarea de cicatrici.
Tratamentele moderne ca mezoterapia injectabilă și PRP-ul, contribuie alături de tratamentele medicamentoase, locale (minoxidil, preparate cortizonice) și orale (finasterida, corticosteroizi, vitamine și minerale) la obținerea unor rezultate bune pe o lungă perioadă de timp, fiind mult mai eficiente decât tratamentele topice locale, deoarece substanțele nutritive sunt introduse direct în derm.
Sunt necesare mai multe ședințe la un interval de 2-4 săptămâni, și necesită un timp de așteptare de 8 săptămâni până la apariția rezultatelor. Pentru menținerea efectului terapeutic, uneori este nevoie de tratamente de întreținere de două ori pe an, recidivele putând să apară la orice schemă de tratament aplicată.
Presupune injectarea la nivelul leziunilor alopecice a soluției cortizonice care prin mecanismul său de acțiune are ca rezultat remiterea procesului inflamator din alopecia areată, iar în alopeciile inflamatorii previne transformarea în alopecie cicatriceală și împiedică distrucția completă a folicului pilos
Toate aceste metode de tratament pot fi utilizate după stabilirea unui diagnostic complet și corect de către medicii specialiști dermatologi din cadrul clinicii Skinderma, fiind personalizat în funcție de pacient și diagnostic.
Pentru a oferi cele mai bune experiențe, folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitiv. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne va permite să procesăm date precum comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Neconsimțământul sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.