Cancerul de piele șI importanța factorului de protecție solară (SPF)

august 2, 2022

Toată lumea iubește vara, vacanțele, nisipul încins și soarele. Însă, soarele și radiațiile transmise de acesta ne fac mai mult rău decât bine, provocând arsuri, îmbătrânirea prematură a pielii, apariția petelor pigmentare, cancer cutanat … și din păcate această listă poate continua. 

CE ESTE CANCERUL DE PIELE?

Pielea este cel mai mare organ al corpului și este alcătuită din 3 straturi principale: epidermul (stratul exterior al pielii), dermul (stratul interior al pielii) și hipodermul (stratul profund de grăsime). Cancerul de piele începe în stratul superior al pielii, epidermul.

Cancerul cutanat reprezintă cel mai des tip de cancer întâlnit, dar este totodată și unul dintre cele mai ușor de prevenit. Există mai multe tipuri de cancere cutanate, însă, trei dintre acestea sunt cele mai des întâlnite: carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular și melanomul malign.

Descoperit în faze timpurii, cancerul poate fi tratat iar rata de mortalitate reprezintă doar 1-2% din toate decesele provocate de cancer, în condițiile în care medicii afirmă că unul din trei cazuri de cancer depistat la nivel mondial este la nivelul pielii, iar 80-90% dintre acestea sunt cauzate de radiația UV.

CAUZELE CANCERULUI DE PIELE

Cancerul de piele este declanșat atunci când apar erori (mutații) în ADN-ul celulelor pielii. Mutațiile fac ca celulele să se înmulțească haotic, rapid și necontrolat, cauzând astfel formarea unei tumori. 

CUM PREVENIM CANCERULUI DE PIELE?

Evitați expunerea la soare, în special între orele de vârf 11-16.

  • Folosiți zilnic o cremă de protecție solară UVA și UVB, cu factor de protecție FPS cel puțin 30+, pe suprafețele expuse ale corpului.
  • Aplicați crema de protecție solară cu 30 minute înainte de a ieși afara, pe toate zonele expuse.
  • Cremele de protecție solară dermo-pediatrice, pot fi folosite pentru copii, începând de la vârsta de 6 luni.
  • Purtați pălării cu boruri largi, ochelari de soare cu filtru UV.
  • Evitați solarul și lămpile de bronzare artificială.

 

DESPRE FACTORUL DE PROTECȚIE SOLARĂ SPF

Soarele emană două tipuri de radiații: UVA și UVB. SPF sau Sun Protection Factor (factor de protecție solară), se referă la capacitatea produsului de a bloca absorbția radiațiilor UVB de către piele, radiații care sunt responsabile pentru arsurile solare, însă au și potențial cancerigen.

Factorul de protecție solară SPF nu măsoară protecția oferită și de radiațiile UVA, care sunt periculoase și contribuie la îmbătrânirea prematură a pielii. Pentru ca pielea să fie protejată și de radiațiile UVA, dar și de cele UVB, este necesar să se folosească un produs cu protecție solară care să aibă spectru larg de acțiune. 

Cancerul de piele poate fi vindecat, dacă este depistat la timp, iar acest lucru este posibil prin consultația de verificare a alunițelor (SCREENING-UL CUTANAT), care trebuie efectuată anual!

Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi ție, programează-te chiar acum la o consultație!

Citește ultimele noutăți din domeniul dermatologiei și esteticii medicale.