Acneea vulgară este o boală cronică, frecventă a pielii, care implică blocarea și/sau inflamația unității pilosebacee (foliculii de păr și glandele sebacee atașate). Este foarte frecventă în rândul adolescenților. În general se ameliorează sau dispare după anii adolescenței, însă poate exista și la adulți. Acneea se diagnostichează prin examinare directă, nu necesită teste specifice. În cazul tulburărilor hormonale, se recomandă o serie de analize.
Mecanismul de formare a leziunilor de acnee presupune următoarea secvență de factori:
- Genetici – părinți cu forme grave de acnee;
- Hipersecrețiea de sebum, influențată mai ales de hormonii androgeni (masculini);
- Blocarea glandelor sebacee prin acumularea de celule moarte și sebum cu formarea microcomedoanelor (puncte albe sau negre);
- Eliberarea de factori inflamatorii;
- Prezența unei bacterii, Cutibacterium Acnes, care determină inflamație, bacterie ce se regăsește în condiții normale în foliculii piloși, dar care devine agresivă doar la anumite persoane predispuse;
- alături de acești factori implicați direct in mecanismul acneei, intervin și alții: sarcina, contraceptivele, unele medicamente, ovarele polichistice, unele produse cosmetice, fricțiunea, expunerea intensivă la soare, transpirația, alimentația bogată în carbohidrați.
Cum se manifestă ACNEEA VULGARĂ?
- puncte negre, puncte albe
- umflături mici de culoare roșie (papule), coșuri cu puroi ( pustule)
- noduli mari roșii violacei dureroși, pe zonele cu densitate mai mare de glande sebacee: față, piept, spate.
Cum se tratează ACNEEA VULGARĂ?
Tratamentul necesită răbdare, este orientat în funcție de severitatea și tipul leziunilor de acnee și vizează factorii implicați în formarea coșurilor.
Tratamentul acneei are drept scop reducerea numărului și severității leziunilor acneice, prevenirea formării de leziuni noi, împiedicarea formării de cicatrici postacneice, a hiperpigmentării secundare și atenuarea disconfortului psihologic.
Există un număr variat de tratamente disponibile pentru vindecarea acneei, acestea fiind personalizate în funcție de forma clinică și profilul pacientului. Cauzele acneei sunt diferite, modul de viață al fiecărui pacient este diferit, organismul fiecăruia reacționează diferit și prin urmare și tratamentele sunt diferite.
Aceste tratamente pot fi:
- Tratamentele topice (locale), care se aplică direct pe piele
- Tratamentele sistemice (se administrează sub formă de tablete)
- Tratamentele dermato- estetice (efectuate prin metode moderne, de către medici dermatologi).
Tratamentele dermato-estetice:
- Laser terapia „skin resurfacing” cu laser CO2 fracționat
- Terapia cu lumina intens pulsată (IPL)
- Mezoterapia cu acid hialuronic
- Microneedling
- Peeling chimic
- Terapia cu plasma îmbogățită cu trombocite (PRP sau „terapia vampir”)
Multe dintre manifestările acneei nu răspund la produsele cosmetice aplicate acasă sau la saloanele de înfrumusețare. În aceste cazuri, vizita la dermatolog este obligatorie, deoarece numai un tratament medical personalizat poate ajuta la eliminarea ei.