Factorul de protecție solară (FPS/SPF) reprezintă capacitatea unui produs de a opri cantitatea de radiații UV absorbite de piele, pentru a preveni îmbătrânirea prematură a pielii, apariția petelor solare, arsurile solare, scădea riscul de apariție a cancerului de piele. Cremele cu protecție solară ar trebui folosite începând cu luna mai, până în luna octombrie.
Din cauza evoluției tehnologiei din ultimii 200 de ani și a deteriorării stratului de ozon, razele soarelui au devenit mult mai nocive, iar cazurile de cancer de piele se înmulțesc semnificativ anual. Poluarea atmosferică a determinat ca razele ultraviolete care pătrund în atmosfera terestră să ajungă în cantități mult mai mari și mai agresive.
Razele ultraviolete
Razele ultraviolete (UV), se împart în două categorii: UVA (A, de la aging – din engleză „vârstă”, „îmbătrânire”) și UVB (B, de la burn – din engleză „a arde”, „ars”). Ambele pot deteriora pielea și pot accelera apariția semnelor de îmbătrânire prematură sau pot crește riscul de cancer de piele. Acestea au și efecte benefice asupra corpului, atât timp cât nu se exagerează cu expunerea la soare: combat simptomele depresiei, tratează anumite afecțiuni ale pielii, stimulează producția de melanină (pigmentul care colorează pielea).
Valorile SPF
Numerele SPF sunt o măsură a timpului, cu cât numărul este mai mare, cu atât reaplicarea cremei se poate face mai rar. De exemplu, dacă pielea se înroșește după 10 minute de la expunerea solară, atunci SPF 30 protejează pielea pentru aproximativ 300 minute (30*10).
SPF 15 filtrează aproximativ 93% din razele UVB care intră în contact cu pielea, SPF 30 filtrează 97%, iar SPF 50 crește această valoare la 98%.
Conform FDA, nu este necesară utilizarea produselor cu SPF mai mare de 50, pentru că nu există dovezi care să demonstreze că acestea oferă protecție suplimentară.
Sfaturi pentru alegerea șI utilizarea cremei cu SPF
- Academia Americană de Dermatologie recomandă folosirea unei creme de protecție cu o valoare SPF de cel puțin 30, pe tot corpul, și reaplicarea acesteia în mod corespunzător.
- Aplicați crema de protecție solară cu aproximativ 15 minute înainte de a ieși la soare.
- Reaplicați la cel puțin două ore, în funcție de sensibilitatea pielii, fototipul pielii și tipul de produs ales.
- Pentru corpul unui adult de mărime medie sunt îndeajuns aproximativ două linguri (șase lingurițe) de cremă cu SPF, alocând aproape o linguriță doar pentru față.
- Indiferent dacă optați pentru lapte de plajă, cremă solară, loțiune sau spray cu protecție solară, important este să acordați atenție ingredientelor de pe etichetă, să vă asigurați că produsul este testat.
- Multe soluții de protecție solară nu protejează pielea decât de razele UVB. Este important să alegem produsul care are menționat pe ambalaj „spectru larg”, astfel încât să protejeze în egală măsură împotriva razelor UVA și UVB.
- Evitați expunerea solară la cele mai fierbinți ore ale zilei (între 12.00-16.00), acest risc se menține la altitudini mari sau latitudini joase (mai aproape de tropice).
- Reflexia (fenomenul de întoarcere a razelor în mediul din care provin atunci când întalnesc o suprafață de separație) datorată apei sau nisipului, poate face radiațiile solare mult mai puternice și mai dăunătoare pentru piele. Așadar, soarele poate să ne ardă mai tare când suntem în apă, decât atunci când suntem pe uscat.
- Să ne gândim mai mult la sănătatea pielii decât la intensitatea bronzului!
Blonde hair photo created by Anastasia Kazakova – www.freepik.comfreepik