Melanomul malign

iunie 9, 2023

Melanomul malign e responsabil pentru 80% din decesele datorate tumorilor maligne cutanate, fiind a treia cea mai frecventă formă de cancer de piele. Este o tumoră extrem de agresivă, cu risc crescut de a forma metastaze.

Acesta e cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei cu vârsta între 25-30 ani și este pe locul doi la femeile cu vârsta între 30-35 de ani, aici fiind întrecut doar de cancerul de sân.

Unde este localizat melanomul malign?

  • Oriunde  pe piele, dar poate sa apara și pe mucoase sau unghii;
  • Majoritatea melanoamelor apar de novo (spontan, brusc)
  • Numai 20-30% apar într-un nev pigmentar (aluniță)

Aspect

Pete mici, brune, maronii, negre, care pot fi plate sau în relief, foarte asemănătoare cu alunițele, localizate oriunde pe piele, pe unghii, pe mucoase.

Factori de risc

  • Este predispus să apară în special pe fototipul deschis de piel, păr roșcat/ blond, ochi verzi sau albaștri. Expunere excesivă la soare în copilărie reprezintă alt factor de risc, precum și  arsurile solare severe în copilărie.
  • Numărul crescut de alunițe, peste 50
  • 20 sau mai multe alunițe cu diametrul mai mare de 2 mm
  • 5 sau mai multe alunițe cu diametrul mai mare de 5 mm
  • O aluniță nou apărută după vârsta de 30 ani
  • Una sau mai multe alunițe atipice  – aluniță care arată ca “un ou într-o tigaie”, care sunt mai închise la culoare decât celelalte, sau prezintă margini și forme neregulate
  • Istoricul familial de melanom malign la rude de grad I, crește de 8 ori riscul

Cum prevenim melanomul malign?

Se recomandă autoexaminarea pielii lunar, evitarea expunerii la UV între orele 12-16 și utilizarea cremelor cu factor de proctecție solară UVA și UVB.

Prezentarea la un examen dermatoscopic se face mai ales în cazul în care într-un timp scurt (2-3 luni),  unele alunițe își schimbă forma, își dublează dimensiunea, apar neregularități pe suprafața lor, sau sângerează.

Distincția între o leziune pigmentară benignă (aluniță) și o leziune pigmentară malignă (melanomul malign) o face medicul dermatolog cu ajutorul dermatoscopiei.

Dermatoscopia reprezintă o metodă modernă, rapidă, neinvazivă de examinare a pielii. Se utilizează un instrument numit dermatoscop, care mărește imaginea leziunii cutanate, permițând vizualizarea stratului superficial al pielii, cât și cel profund.

Se recomanandă consult dermatologic efectuat anual, pentru a monitoriza leziunile.

Image by Freepik

Citește ultimele noutăți din domeniul dermatologiei și esteticii medicale.