Având în vedere modificarea balanței hormonale, a sistemului imun și modificările cardiovasculare prezente, în timpul sarcinii, corpul unei femei experimentează extrem de multe modificări, mai ales la nivelul pielii, părului și unghiilor, multe dintre acestea fiind fiziologice.
Cele mai frecvente modificări fiziologice aduse de sarcină asupra pielii sunt:
VERGETURILE
Apar la aproximativ 90% dintre femei. Se prezintă sub forma unor linii roșiatice, care se pot lărgi în timp, pe abdomen, sâni și coapse. Apar prin distensia masivă a țesuturilor sau cu ruperea fibrelor de elastină și colagen, fiind influențate de calitatea lor din derm. Aceste striuri pălesc în timp, devenind albe sidefii sau se pot hiperpigmenta la expunerea solară.
Ca și măsură preventivă recomandăm emolierea riguroasă a pielii, mai ales în zonele de distensie maximă, abdomen și fese, coapse, sâni. Ulterior, se pot efectua tratamente injectabile cu enzime sau cu terapie LASER CO2.
MASCA DE SARCINĂ
Denumită și MELASMA sau CLOASMA, determină apariția de pete pigmentare pe față, mai ales pe frunte sau obraji, fiind rezultatul dezechilibrului hormonal dat de balanța estrogen-progesteron combinată cu expunerea solară. Se manifestă la 15% dintre gravide, de unde provine și denumirea: “masca gravidei”. Tot în acest context hormonal, areolele mamare, zonele genitale, zonele flexurale (axilar, inghinal) vor deveni mai pigmentate, purtând denumirea de linea nigra. Pistruii și alunițele se închid la culoare. Preventiv, se recomandă utilizarea cremelor cu protecție solară ridicată, zilnic, indiferent de anotimp. Ulterior, pentru a trata petele pigmentare inestetice apărute din pricina sarcinii, se poate apela la peelinguri chimice de diferite intensități, sau o serie de tratamente IPL si Laser, combinate cu tratamente depigmentante la domiciliu. Ca parte a rutinei zilnice nu trebuie să lipsească, în continuare, protecția solară.
MODIFICĂRI VASCULARE
Modificările vasculare rezultă din distensia, instabilitatea și proliferarea vaselor.
Varicele sunt cele mai frecvente asemenea modificări, fiind vene proeminente, turgescente, ce apar albăstrui sub transparent pielii, cel mai frecvent pe picioare. Ca factori favorizanți, amintim: hipertransparența pielii mediată hormonal, creșterea vâscozității și volumului de sânge, datorită necesităților fetale, presiunea crescută exercitată de uter pe vena cava inferioară (determinând stază venoasă), purtarea de pantofi cu toc, și bineînțeles istoricul familial de varice. Pentru prevenirea lor se recomandă evitarea ortostatismului prelungit, evitarea pantofilor cu toc. Se indică mersul pe jos, purtarea de ciorapi elastici, vitamina C.
Alte modificări vasculare include eritemul palmar, edemul fără godeu (al pleoapelor, feței, extremităților), steluțe vasculare, hiperemia gingivală, cu grade variate de gingivită asociată.
MODIFICĂRI GLANDULARE
Hiperactivitatea glandelor ecrine, este observată, cu excepția palmelor, clinic, sub formă de erupții de tip miliaria și hiperhidroză. Datorită impregnării progesteronice, se observă hiperactivitatea glandelor sebacee, cu creșterea secreției de sebum, motiv pentru care poate apare și o erupție acneiformă. Poate fi utilă curățarea feței cu un agent antiacneic, pentru seboreglare. Există agenți antiacneici permiși în sarcină, pentru aceasta fiind necesar consultul dermatologic.
În perioada post-partum și perioada de alăptare, tratamentul este ușor mai permisiv, fiind permiși mai mulți agenți antiacneici, dar rămâne necesar consultul dermatologic pentru inițierea acestuia.
PAPILOAMELE CUTANATE
Reprezintă mici formațiuni cutanate, de culoarea pielii sau brună, localizate la nivelul gâtului, axilei sau submamar. Se tratează prin electrocauterizare, crioterapie sau laser CO2.
MODIFICĂRILE PĂRULUI
Modificările hormonale din timpul sarcinii determină intrarea în stare activă a unui număr mai mare de foliculi de păr (anagen- starea de creștere activă), rezultând o creștere mai rapidă a părului, dar și a densității acestuia. Firul de păr devine mai gros, mai strălucitor cu aspect mai sănătos decât în general, cade mai puțin. Acesta este aspectul pozitiv al sarcinii, care se menține o perioadă scurtă de timp, deoarece după naștere acesta cade masiv (effluvium teloge), de cele mai multe ori necesitând tratament. Dacă aceste modificări cutanate devin deranjante și permanente se recomandă consult dermatologic, pentru susținerea exogena (hrănirea) a noilor fire de păr și întărirea celor restante.
Scăderea imunitară, fiziologică în această perioadă, predispune la exacerbarea infecțiilor cu tropism cutanat sau mucos, precum Herpes Simplex, sau Candida Albicans, sau exacerbarea unor dermatoze pre-existente sarcinii (ex psoriazis vulgar).
Există și dermatoze specifice sarcinii (ex. colestaza de sarcină, pemfigoid gestations, eruptive polimorfa de sarcină) care uneori reprezintă urgențe medicale și care ar trebui să trimită viitoarea mămică de urgență la medic: leziuni veziculo-buloase intens pruriginoase la nivelul abdomenului și membrelor, prurit generalizat cu leziuni de grataj disseminate la nivelul întregului corp, cu risc de suprainfecție.
Cu toate că sarcina reprezintă o etapă importantă și specială din viața fiecărei femei, aceasta lasă amprente asupra întregului organism, a pielii, și părului.
Dacă ești deranjată de aceste aspecte fiziologice cutanate, sau, dacă ai o urgență dermatologică, te așteptăm la o consultație de specialitate pentru a găsi varianta optimă de tratament pentru tine.