O piele sănătoasă și radiantă este o călătorie, în sine. Nu implică doar înțelegerea tipului tău de ten și crearea unei rutine personalizate, dar și consecvența celor 3 pași esențiali: curățarea, hidratarea și protecția.
Deci, cum începem?
- Stabilirea tipului de ten:
Conform Academiei Americane de Dermatologie, există 5 tipuri primare de ten: gras, uscat, normal, mixt și sensibil. Fiecare dintre cele 5 tipuri de ten are caracteristicile și nevoile sale unice, care se vor oglindi în modul în care arată pielea noastră.
Odată ce înțelegem care este tipul nostru de ten, putem deveni mai atenți la nevoile sale, ca să obținem acel ten radiant pe care ni-l dorim cu toții. Influența decisivă asupra tipului de ten pe care il deținem, o are cantitatea de sebum pe care glandele sebacee o produc.
Astfel, tenul gras este acel tip de ten în care există un exces de sebum; este strălucitor, cu aspect uleios. Persoanele care îl au, sunt predispuse la pori dilatați, comedoane închise, deschise, leziuni acneice.
Faptul că este uleios nu înseamnă că nu necesită hidratare externă; alegerea unui produs de hidratare, fără uleiuri, non-comedogen, care să nu încarce porii, este esențială, împreună cu hidratarea și fotoprotecția adecvată.
Veste bună: este mai puțin ridat!
Tenul uscat, ce nu produce în mod natural uleiurile necesare hidratării, poate arăta deshidratat, tern, cu linii fine vizibile, scuame, sau chiar iritații. De aceea, este foarte importantă hidratarea acestuia, cu ingrediente care să restabilească bariera hidro-lipidică: ceramide, glicerină.
Tenul normal, cel care păstrează un echilibru între uscat și uleios, fără predispoziție la acnee sau iritații, este un deziderat. Cu toate că este de ușor de întreținut, necesită rutină adecvată pentru a arăta și a se simți cât mai bine.
Tenul mixt, cel mai des întâlnit, include atât zone uscate, cât și grase (zona T), cu variații ce țin de anotimp, stress, influență hormonală. Curățarea eficientă și hidratarea corespunzătoare sunt cheia succesului în îngrijirea acestuia.
Tenul sensibil (reactiv) sau acel ten care apare, de cele mai multe ori, roșu, iritat, cu senzație de usturime, arsură locală; necesită îngrijire specială, cu produse lipsite de alcool, coloranți, iritanți.
Cum aflu care e tipul meu de ten?
Cea mai la îndemână este metoda ‘privește și așteaptă’:
- Se curăță fața, cu un cleanser blând, apoi se tamponează pentru a o usca
- Se așteaptă 30 min
- Dacă după acest interval fața apare lucioasă, cel mai probabil deții un ten gras
- Dacă fața rămâne uscată și simți că te ‘strânge’, cel mai probabil deții un ten uscat
- Dacă este uleioasă doar la nivelul zonei T, cel mai probabil ai un ten mixt
- Dacă o simți curată, fără a fi uleioasă, deții, se pare, un ten normal
Toate tipurile de ten, inclusiv cel normal, pot prezenta perioade de sensibilitate și pusee de acnee, influențate, atât de factori externi (ex. umiditate, praf), cât și interni (influența hormonală, alimentație, stress).